2 Temmuz 2014 Çarşamba

Futbol ve Dönüşen Holiganlık

Ülkemizde ve dünyanın daha pek çok ülkesinde egemen olan spor dalının futbol olduğunu görüyoruz. İnsanların futbola bu kadar düşkün olmasının altında bazı sosyolojik sebepler olsa da, artık burada dönen ticari faaliyetler ve devasa ekonomi yüzünden insanlar futboldan kopamıyor. Çünkü futbol, insanların önüne sürekli olarak sunuluyor ve bunları almanı bekleniyor. Böyle büyük bir pazarın günümüz şartları altında ilgisiz kalacağını düşünmek imkansız olur. Sadece televizyon yayın bedellerinin dahi milyar doları bulduğu turnuvaların izlenmemesi gibi bir ihtimal olamaz. Sadece Dünya Kupasının final maçını bir kaç milyar insanın izlediği düşünülünce bu ticari faaliyetlerin bitmesi imkansız gibi duruyor.


Futbola bu kadar ilgi duyuluyor olması bazı insanların kendilerini kaptırmalarına yol açıyor. Özellikle medya tarafından sürekli olarak uyarılan bu insanların kendilerinden geçmeleri ve fanatikleşmelerinde etken oluyor. Fanatik bir futbol seyircisi en ufak uyaranlarda dahi kendini kaybedip bir holigana dönüşebiliyor. Bu şekilde hem kendisine hem de karşısındakine pek çok kez zarar verebilecek davranışların içerisine girdiği görülüyor. Bu karakter yapısına bürünmüş insanlar kendilerinden kolayca geçebiliyorlar.


Bu insanlar hayatlarının tamamını tuttukları takımlara adayabiliyorlar. Hayatlarının her adımında takımlarından ve takımlarının renklerinden izler taşıyabiliyorlar. Evlerinde ki kullandıkları hemen hemen her eşya takımlarının renklerinden oluyor. Özellikle takım renklerindeki puf koltuk modelleri her taraftarın vazgeçilmez ürünlerinden birisidir. Artık bir kült olmuş olan takımlı puf koltuk modelleri, mobilya mağazalarının da en çok sattığı ürünler arasında gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder